Menu

Anis

20. januar 2017 - Udenlandske lægeplanter og krydderurter

 

 

 

 

Latinske navn:  Pimpinella  Anisum
Anis kendes for sin milde lakridsagtige smag fra kongen af Danmarks-bolsjer, fennikel pernod og ouzo
Krydderiet er kraftig Anis er god at bruge i kulinariske retter god til  fjerkræ, svinekød og grøntsager, anvendes til krydring af fisk og til bagning, i brød og kager, hvor anis giver en pragtfuld og dejlig smag.

Medicinsk: Kolik, tør hoste mod fordøjelsesbesvær og slaphed i fordøjelsesorganerne, samt ved luftvejsdannelse i tarmene. Te af anisfrø virker slimløsende og er derfor god mod tør hoste, hjælper også mod dårlig ånde.  Ammende kvinder kan drikke teen i tilfælde af mangel på mælk i brystet. En kop stærk anis te om morgenen på fastende hjerte siges at virke bloddannende og styrker fordøjelsen. Anis blandet med timian er godt at give små børn i tilfælde af kolik.

Plantedele:    Frø
Voksested:    Anis kan dyrkes  i haven, men kræver en varm og solrig sommer for frøene kan nå at modne, mest udbredt i Middelhavslandene  
Samle tid: Frøene dannes i skærme efter afblomstring fra august til september.
Tilberedning:   Beregn  i spiseskefuld let knuste frø, som kommes i  en halv liter vand, og koges i et par minutter.