- Artiskok
Latinske navn: Cynara scolymus L.
Det var de gamle egyptere som begyndte at dyrke artiskokken senere er den blevet indført i Europa,.
Medicinsk:
3-5 årig køkkenurt af kurvefamilien, meget kraftig urt med store blå lilla kurve. Kurvene anvendes før blomstring, idet det er kurvebunden og den sidste del af svøb bladene der spises efter kogning,. Artiskokken er meget rig på kalium og magnesium
Medicinsk: styrker lever og nyre hjælper mod urinsur gigt, fedme, nældefeber, astma og eksem, den er gavnlig for kredsløbet forebyggende mod åreforkalkning, blodpropper og hjerneblødning
Plantedele: | Af artiskok spiser du det bløde inde i bladene og bunden af artiskokken |
Voksested: | Kan dyrkes her i landet som grøntsag. Skal tildækkes om vinteren |
Samle tid: | Blade og blomsterknopper samles om sommeren, frø og roden om efteråret. |
Plantens blade kan bruges i suppe blomsterne er meget smukke i salatskålen smager peberagtig. | |
Tilberedning | Kogetiden er mellem 25-35 minutter afhængig af størrelsen, Artiskokken skal være dækket af saltvand under kogningen eller vil den blive mørk. |