Menu

Basilikum

23. januar 2017 - Danske lægeplanter planter og krydderurter

 

 

 

Latinskenavn:  Ocymum basilicum

Basilikum stamme fra Indien hvor den blev dyrket som hellig urt, og den har de sidste år vundet indpas i det danske køkken, det er en etårig plante med store kraftige blade, bladene bliver ikke så store i vort kølige klima. Der findes også en rød og meget dekorativ basilikum. Frisk  basilikum kan købes i potter og trives fint i en vindueskarm.
Anvendes til : Ægge og tomat retter, pasta kryddersmør og saucer, fisk kalvekød, fjerkræ og grøn salat, bladene kan lægges i et glas med olie , det giver olien en god smag og bladene kan hakkes og bruges i salatskålen.

Medicinsk:
Mod nervøsitet, angst, migræne, svimmelhed, hoste, kighoste, halsbetændelse, kolik, søvnløshed og  fodbade

Plantedele:   Bladene og blomster
Voksested:    Udendørs om sommeren i en lun krog eller i drivhuset
Samle tid: Juli-september
Tilberedning:   Hele blade eller hakkes til pynt
Trække tid   Til te, 1 tsk. fulde tørrede blade i en kogende vand, der trækker ca. 10 min.  Der kan drikkes 2-3 kopper dagligt i et par uger.