Menu

Hjertensfryd (citronmelisse)

8. januar 2017 - Danske lægeplanter planter og krydderurter

 

 

 

Latinske navn: Melissa officiales

Kært barn med mange navne hjertensfryd, honningurt, Melissa  og citronmelissa, er der noget bedre en denne friske duft af citron, den trives vild og er taknemmelig både i vindueskarmen og i haven, kan overvintre hvis den bliver dækket let.

I oldtiden dyrkede man den på grund af sin helbredende egenskaber, den holdt hjertet i gang med at slå, dulmede hjertebanken og gjorde det af med angsten og nervøsitet og tvangstanker. Benediktiner munkene specialiserede sig i denne plante, de så den som dronningen inden for krydderurterne.

Planten er blevet brugt mod svimmelhed dårligt kredsløb, dårlig fordøjelse, kramper, søvnløshed, øresusen, hoste bronkitis astma, mavepine, tandpine, ørepine. God til fodbade 1 par håndfulde i en balje vand, brug de friske blade og gnid dem hen over insektbid myg, bier og hvepse, det lindre og dulmer svien.

Tilberedning til te: 2 spsk. tørret eller en håndfuld friske blade til ½ l. kogende vand  trækketid friske blade ca. 5 min. så de æteriskolier bibeholdes, tørrede blade blomst ca. 8-10 min, drik et par kopper om dagen.

 

Plantedele  Blade og blomster
Voksested: Dyrkes som krydderurt
Samle tid:  Forår og sommer
Tilberedning til te eller afkog 1 spiseskefuld tørret til 1 stort krus kogende vand eller et par friske stilke.