- Hyldeblomst
Latinske navn: Sambucus nigra
Hyldebærtræet er et af vore dejligste træer, fuld af poesi og blid ynde, når det blomstre omkring midsommer med sin duftende blomster klaser, og er atter smukt når det om efteråret bugner med sine tunge blåsorte hyldebærklaser
Sort hyl er et busklignende træ med moskusduftende ved og blade. Hyldeblomster og modne hyldebær har længe været anvendt til saft, syltetøj, vin og bagværk, chutney og ketchup.
Sort hyld er blevet kaldt landbefolkningens medicinkasse pga. dens mange helsebringende anvendelses muligheder. Gennem umindelige tider er hyldesaft blevet anvendt som middel mod forkølelse, hoste og infektioner i øvre luftveje. De modne sort bær besidder værdifulde medicinske egenskaber og bruges til at bedre eller kurere mange lidelser, f. eks. har den indkogte saft længe været et uundværligt hjertestyrkende middel , et middel mod forkølelse og hoste og et effektivt middel mod influenza, da den hjælper til at rense infektion og fremkalder sved, så ophobede giftstoffer kommer ud , samtidig med at den har en meget kraftig immunstimulerende egenskaber. Varm hyldebærsaft eller et glas hyldebær vin lige før sengetid er en gammeldags kur mod forkølelse. Hyldebær vin drikkes mod iskias og nervesmerter. Alle dele af hyldebærtræet er anset for at være en meget værdifuld del af husapoteket, og hyldebærekstrakt betragtes også i dag som et universelt helsemiddel
Plantedele: | Blomster og modne bær | |
Voksested: | Vokser vildt, men trives fint i haverne. | |
Samle tid: | Så snart blomsterne er nyudsprungne, der er fra juni, bærrene fra september. | |
Tilberedning: | Der bruges 2 spiseskefulde tørrede eller friske hyldeblomster til 1 kop kogende vand, . Et par store kopper dagligt | |
Hyldebærsaft | drikkes varm gerne med citronsaft. |