Menu

Løvstikke

8. januar 2017 - Danske lægeplanter planter og krydderurter

 

 

 

Latinske navn:  Levisticum officinale

Løvstikken er en hurtigt voksende plante, som kan blive op til 2 meter på en sommer, bladene ligner selleriblade, smag og lugt er som selleri, løvstikken kaldes også maggi urt ,fordi den giver smag på samme måde son en maggiterning (boullion).Bruges i madlavning i supper, salater og sammenkogte retter da den ikke mister smagen under kogning. Hakkede løvstikkeblade kan ristes sprøde over panden og drysses på frikadelle, kyllinger og m.m.
Bruges kosmetisk, udtræk af frøene bruges som deodorant.
Medicinsk:
Planten er et glimrende vanddrivende middel samtidig med at den er fordøjelsesfremmende

Plantedele:   Blade , stængler, rødder og frø
Voksested:    I haven som krydderurt kan overvintre
Samle tid: De unge blade kan samles hele sommeren, rødderne  tages op om efteråret.
Tilberedning:   Beregn 2 teskefulde friske blade til en kop kogende vand,
Trække tid   ca. 10 minutter