Menu

Purløg

8. januar 2017 - Danske lægeplanter planter og krydderurter

Latinske navn: Allium schoenoprasum

Anvendelse:  Som det sunde grønne drys på maden og i salater.

Purløg er en af de planter, som tittet frem samme med de tidlige forårsblomster et forårssymbol på energi og livskraft, og de første  purløg, man høster smager bare skønt, smuk ser den også ud når den  står rank og flot med sine rosafarvede  blomster.  

Purløg er en af de ældste krydderurter i Danmark. Den passer til vores klima, og har været dyrket siden middelalderen, mange krydderurter forsvandt fra det danske køkken i midten af 1800 tallet, men  purløg holdt sammen med persille og timian skansen. Purløg er en flerårig løgplante og de runde græslignende blade har en dejlig løgagtige smag, som passer godt til sild, æg, skinke, kartoffelsalater m.m. Vokser hurtigt igen, efter afskæring af bladene.
Kan med held dyrkes i et lyst vindue i en glaskrukke, hvor det giver en spændende virkning af følge rodnettets udvikling. Purløg styrker fordøjelsen, renser tarmene og skal efter sigende sænke blodtrykket.

 

Plantedele:   Toppen
Voksested:    Kan dyrkes i haven drivhuset og i vindueskarmen.
Samle tid: Det grønne indtil frosten tager det.
Tilberedning:   Klippes og drysse på smørrebrød, i supper til æggekage og den røgede sild.