Menu

Rosmarin

8. januar 2017 - Danske lægeplanter planter og krydderurter

 

 

Latinskenavn:  Rosmarinus  officinalis

Rosmarin stammer fra Middelhavslandene, hvor planten kan bruges til kraftige hække den vokser  også vildt på de tørre varme bjergsider. Rosmarin  trives fint her i landet, men bliver ikke så stor, den skal  helst dækkes over om vinteren, så den beskyttes mod barfrosten, rosmarin har en meget krydret, fyrreagtig, og kamferlignende smag og lugt, planten er stedsegrøn, med bløde nåle formede blade, Rosmarin smager godt til næsten alt kød, især  lammekød, og bagværk  den klæ´r også mange fiskeretter. og ved grilning kan man bruge kvistene som pensel og til sidst grille kvisten med for at give smag.

Medicinsk:
Mod svaghed i fordøjelsen, og hermed for dårlig blodcirkulation. Rosmarin te er af grækerne brugt imod hukommelses besvær og hvis man drikker en kop rosmarin te om dagen skulle hukommelsen blive bedre samtidig med at hårvækstenmuleres.. Da pesten hærgede brugte man rosmarin til at beskytte folkene som skulle fjerne ligene, de smurte sig ind i rosmarinolie 
De kamferlignende stoffer i rosmarinen, virker i gang sættende, på den svage puls. Rosmarin styrker al muskulatur og virker derfor aktiverende på tarmen og galdeblæren, modvirker tarmluft, hjælper på kramper og menuetrationssmerter. Den er vandrivende , skulle være fremragende mod gigt , reumatisme og urinsur gigt. Bekæmper nyresten, er krampestillende derfor anbefales den mod hoste, kighoste, astma, hjertebanken, nervøsitet, angstfornemmelser, søvnløshed og migræne. Duften fra rosmarinolie lindre hovedpine.

Plantedele:   Blade og blomst.
Voksested:    Ude i haven, inde i vindueskarmen og drivhus.
Samle tid: hele sommeren
Tilberedning:   en frisk dusk overhældes, med 1 kop kogende vand
Trække tid: ca. 10 min.