- Rosmarin
Latinskenavn: Rosmarinus officinalis
Rosmarin stammer fra Middelhavslandene, hvor planten kan bruges til kraftige hække den vokser også vildt på de tørre varme bjergsider. Rosmarin trives fint her i landet, men bliver ikke så stor, den skal helst dækkes over om vinteren, så den beskyttes mod barfrosten, rosmarin har en meget krydret, fyrreagtig, og kamferlignende smag og lugt, planten er stedsegrøn, med bløde nåle formede blade, Rosmarin smager godt til næsten alt kød, især lammekød, og bagværk den klæ´r også mange fiskeretter. og ved grilning kan man bruge kvistene som pensel og til sidst grille kvisten med for at give smag.
Medicinsk:
Mod svaghed i fordøjelsen, og hermed for dårlig blodcirkulation. Rosmarin te er af grækerne brugt imod hukommelses besvær og hvis man drikker en kop rosmarin te om dagen skulle hukommelsen blive bedre samtidig med at hårvækstenmuleres.. Da pesten hærgede brugte man rosmarin til at beskytte folkene som skulle fjerne ligene, de smurte sig ind i rosmarinolie
De kamferlignende stoffer i rosmarinen, virker i gang sættende, på den svage puls. Rosmarin styrker al muskulatur og virker derfor aktiverende på tarmen og galdeblæren, modvirker tarmluft, hjælper på kramper og menuetrationssmerter. Den er vandrivende , skulle være fremragende mod gigt , reumatisme og urinsur gigt. Bekæmper nyresten, er krampestillende derfor anbefales den mod hoste, kighoste, astma, hjertebanken, nervøsitet, angstfornemmelser, søvnløshed og migræne. Duften fra rosmarinolie lindre hovedpine.
Plantedele: | Blade og blomst. |
Voksested: | Ude i haven, inde i vindueskarmen og drivhus. |
Samle tid: | hele sommeren |
Tilberedning: | en frisk dusk overhældes, med 1 kop kogende vand |
Trække tid: | ca. 10 min. |