Menu

Timian

8. januar 2017 - Danske lægeplanter planter og krydderurter

 

 

 

Latinske navn: Thymus Vulgaris

Timian er en busk lignende plante med små stedsegrønne blade og lyserøde blomster.
I det gamle  Romerrige brugte man timian som røgelse, timian er mest kendt i gule ærter, men den er ved at komme mere frem i lyset
Bruges: til kød, vildt, fisk, suppe, marinader af olie og eddike

Medicinsk
Timian er stimulerende og styrkende og antiseptisk, virker derfor godt på depressioner, nervøse tilstande, hysteri, kredsløbet, svimmelhed, migræne øresusen (Tinitus), derudover er den meget gavnlig for mave og fordøjelses systemet og mavekramper, den  lindre hoste, astma, kighoste, søvnløshed og hjertebanken.
Den er vandrivende, og derfor god ved svage nyre , blæren, reumatisme og urinsur gigt. Afhjælper alle slags problemer i luftvejene, forkølelse, halsbetændelse, bronkitis, lungebetændelse, samtidig med at den nedbryder smitsomme bakterier  i organismen. Modvirker overdreven menuestration, menuetrations besvær og brystsmerter.
Udvortes på kvæstelser, forstuvninger, blå mærker og tandpine.

Koncentreret udtræk til udvortes brug: Bruges 12-15 kviste timian til en liter vand som skal trække i et døgn.
Pulver: Knus et par kviste timian grundigt i en morter, saml pulveret og rør det op med lidt honning.

Trække tid

Plantedele:   Blade 
Voksested:    I haven som krydderurt, vokser også vildt
Samle tid: Bladene kan samles hele året
Tilberedning:  til the Beregn 2 kviste til en kop kogende vand
ca. 10 minutter